Inici / Viure a Sant Quirze / Solidaritat i cooperació / Comerç Just

Comerç Just

Comerç Just

El Comerç Just és una associació comercial basada en el diàleg, la transparència i el respecte, que busca una major igualtat al comerç internacional. La xarxa de comerç just està formada per associacions, ONG’s, cooperatives, empreses i artesans.
 
Funcionament del Comerç Just:

 
Assegurar als treballadors un salari digne. No acceptar mà d'obra infantil. Igualtat entre homes i dones. Afavorir la realització de projectes de desenvolupament solidari en benefici de la comunitat. Ser respectuosos amb el medi ambient. No privilegiar els cultius d'exportació en perjudici dels cultius de consum local necessaris per a la població. Tenir estructures democràtiques.

El Comerç Just és una alternativa al comerç tradicional. Representa un intercanvi comercial en el que es minimitza al màxim el nombre d'intermediaris, es busca un vincle més directe entre productor i comerciant. A més, s’aconsegueix que els camperols i petits productors de zones empobrides trobin una forma de viure digna del seu treball.

Els consumidors obtenen productes de qualitat, amb la garantia de que s’han respectat els drets dels treballadors. Es demostra que és possible fer compatibles els criteris econòmics amb els socials i ecològics.

En la relació amb camperols i productors, se’ls garanteix un salari just pel seu treball. Els productors han de destinar una part dels seus beneficis a les necessitats bàsiques de les seves comunitats: sanitat, educació, formació laboral, etc. A més, s’estableix una relació a llarg termini i se’ls garanteix una part del pagament dels productes anticipadament; ambdues condicions afavoreixen que les comunitats puguin planificar el seu desenvolupament. Una condició important és evitar l’explotació infantil. Finalment es promou la participació en la presa de decisions i el funcionament democràtic, la igualtat entre homes i dones i la protecció del medi ambient.

Els productes que es comercialitzen com a productes de comerç just corresponen als principals productes agrícoles conreats a països en vies de desenvolupament com: el té (a l’Índia o Sri Lanka), el cacau o la xocolata ja manufacturada (Bolívia, Equador, països africans), el sucre (Cuba, etc.), el cafè (Nicaragua, El Salvador, Cuba.). A més de la producció agrícola que és el gruix dels productes de comerç just, també es comercialitza així els productes d’artesania tèxtil, fusta, etc... d’aquests països en vies de desenvolupament.

X
Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques.
Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació aquí.
Accepto