Sant Quirze del Vallès, la mirada Vila-Puig
Sant Quirze del Vallès, com gran part del territori del país, ha mantingut un notable procés evolutiu de la mà de l’home i la industrialització. Del model de vida rural del segle XIX, basat en l’agricultura especialitzada en el cultiu de la vinya, a principis del segle XX es va viure un procés de transformació industrial a tot el Vallès que va aportar el progrés econòmic i cultural arreu.
Aquesta etapa de progrés, que es va veure truncada per la Guerra Civil, la va precedir una forta urbanització conseqüència del creixement demogràfic accelerat. Les terres de conreu van ser substituïdes per polígons industrials i l’expansió del nucli urbà es va estendre molt més enllà del primer nucli històric.
Tot i amb això, a Sant Quirze encara es manté el llegat d’aquella societat sustentada per l’agricultura i els primers canvis derivats de les noves energies en la indústria amb un testimoni d’excepció: l’artista quirzetenc Joan Vila Puig.
A través de la seva pintura i de la seva mirada filtrada per l’emotivitat dels paisatges que el van envoltar en la seva infantesa, us presentem una contraposició del passat i del present de Sant Quirze.
Us convidem a fer un salt en el temps, tot caminant pels carrers del poble, per admirar-ne el patrimoni d’abans i d’ara.
L’itinerari té com a punt de sortida la Casa de Cultura Vila-Puig, on podreu disposar d’un llibret per fer una visita autoguiada.